• Å leve et fullverdig liv med antikoagulasjonsbehandling

Risikofaktorer for pasienter på warfarin (Marevan)

Risk_factors_photoAlkohol påvirker INR-verdien
Store mengder alkohol har en koagulativ effekt. Derimot vil et kronisk stort alkoholinntak ha den motsatte virkningen; d.v.s at blodets koagulasjonsevne reduseres. Et moderat alkoholinntak anbefales. Spør legen din om råd. 

Tilstander som kan påvirke resultatet på CoaguChek
Hematokritt utenfor 25 - 55 % kan påvirke resultatene målt med CoaguChek XS. Andre tilstander som kan påvirke resultatet er for eksempel polycytemi (økt antall røde blodlegemer i blodet) eller anemi, for eksempel ved kreft eller jernmangel.

Lupus antikoagulant; INR unormalt høy: Tilstedeværelse av anti-fosfolipidantistoffer (APA), som f.eks. Lupus antistoff (LA), kan potensielt føre til forlenget koagulasjonstid (forhøyet INR). En sammenligning med en APA-insensitiv laboratoriemethode er anbefalt dersom APA er kjent eller mistenkt.

Unngå uregelmessig inntak av grønnsaker og annen mat som inneholde mye vitamin K.

Følgende matvarer er blant de med høyest vitamin K-innhold, og bør derfor inntas så jevnlig som mulig (unngå å innta mye en dag og ingenting den neste):

  • Fisk, lever, spinat, kål, grønnkål, blomkål, brokkoli og rosenkål.

Se matvarer som inneholder mye K-vitamin

En del urteprodukter (urtete) kan også influere på INR-nivået. Det kan også vitaminer og mineraler, homeopatiske medisiner, tradisjonell medisin som kinesisk medisin og kosttilskudd som aminosyrer og essensielle fettsyrer, feks omega3.

For bedre kontroll med INR-nivået, kan egenmåling med CoaguChek XS være løsningen. Målingene kan utføres når som helst og hvor som helst det måtte passe. Snakk med legen din eller se mer informasjon på denne siden om hvordan du kommer i gang.