• Å leve et fullverdig liv med antikoagulasjonsbehandling

Å leve et fullverdig liv med antikoagulasjonsbehandling – Kosthold

CoaguChek_outside_activity_story_LR33Orale antikoagulasjonsmidler hemmer virkningen av vitamin K. Vitamin K er nødvendig for at blodet skal ha en normal koagulasjon, og dermed vil blodets evne til å koagulere reduseres ved å hemme vitamin K.

Mange som behandles med orale antikoagulasjonsmidler som f.eks. Marevan®, lurer derfor på om de skal unngå å spise mat med høyt innhold av vitamin K, da dette vil redusere effekten av medikamentet.

Mange grønnsaker inneholder mye vitamin K, men det finnes ingen dokumentasjon som viser at det er en fordel å spise færre grønnsaker.

Pasientene som behandles med orale antikoagulasjonsmidler, anbefales ikke å gjøre drastiske omlegginger av kostholdet. Dersom noen likevel skulle ønske å gå over til vegetarisk eller vegansk kosthold, må INR-verdien sjekkes hyppigere i en periode mens omleggingen skjer.

Husk at alle typer frukt og grønnsaker er en naturlig del av kostholdet, også for de som bruker Marevan. Variasjon og et jevnt inntak av grønnsaker, kombinert med riktig medikamentdose, er den beste måten å balansere INR med hjertevennlig kost (som inkluderer matvarer med mye vitamin K). Et sunt og variert kosthold kombinert med en medikamentdose som er tilpasset dette, er avgjørende. Regelmessig testing av INR vil gi den nødvendige informasjonen for å justere medikamentdosen riktig. 

For å unngå store variasjoner i INR bør man ha et jevnt inntak av grønnsakene (og andre matvarer) som inneholder mye vitamin K. Da vil medikamentdosen være tilpasset dette.

Se eksempler på matvarer som inneholder mye K-vitamin