• Å leve et fullverdig liv med antikoagulasjonsbehandling

Å leve et fullverdig liv med antikoagulasjonsbehandling – Fysisk aktivitet

Lady_in_forest


Regelmessig fysisk aktivitet har en positiv effekt på hjertet, kroppen og psyken, og er en viktig del av en sunn livsstil. Å være fysisk aktiv vil også kunne ha en god effekt på både kolesterol- og lipidnivået i blodet.

Det er likevel viktig å rådføre seg med legen før man starter opp med trening. Noen ganger vil legen anbefale et belastnings-EKG (elektrokardiogram) på tredemølle eller ergometersykkel for å avgjøre hvor mye anstrengelse som er anbefalt for deg.


Atrieflimmer

Med atrieflimmer (AF) slår hjertet svært uregelmessig, og som følge av dette vil blodmengden som pumpes ut for hvert slag også variere. De som har AF vil ofte registrere en uregelmessig puls som varierer i styrke, og dette betyr at kroppen mottar en ujevn oksygentilførsel til arbeidende muskler. Dette vil også være situasjonen under fysiske anstrengelser.

Forskning viser at å drive lett til moderat aktivitet, for eksempel å gå raske turer regelmessig, kan være gunstig for de med AF.

Mekanisk hjerteklaff

Etter å ha fått satt inn en mekanisk hjerteklaff, vil tidligere symptomer som kortpustethet og tretthet forbedres. Mange blir overrasket over hvor raskt de kommer seg i aktivitet igjen. Under veiledning av det medisinske rehabiliteringsteamet, kan et aktivitetsnivå tilpasset den enkelte oppnås.

Nyttige tips om fysisk aktivitet:

  • Øk treningsmengden gradvis.
  • Velg en aktivitet du liker!  For eksempel gange, hagearbeid, sykling, dansing eller svømming.
  • Ikke overanstreng deg! Tren bare til du kjenner deg varm og litt anpusten.
  • Stopp treningen dersom du føler deg uvel, svimmel eller tungpustet.