• Med egenkontroll kan du teste din INR når som helst og hvor som helst det måtte passe.

Tryggere hverdag med egenmåling av INR

- Jeg føler meg ikke som en pasient, til tross for reservedelen jeg har fått, sier Arve Kristiansen, som for ca. 2 år siden ble hjerteoperert. I dag bruker han Marevan og måler sin INR med CoaguChek XS. Han og kona Ingrid Kristiansen er aktive mennesker, og mener at det fysiske og psykiske henger sammen. 

For mange år siden merket Arve ubehag under en løpetur i sterk varme, da han jobbet i Houston, og fikk av en lokal lege beskjed om at han hadde en hjertefeil. Da han kom tilbake til bedriftslegen sin i Norge ble han beroliget, og fikk vite at det er mange som har bilyder i hjertet. – Jeg har aldri blitt akutt syk, og merket aldri noe til problemene i de daglige gjøremålene. Det var under hard trening at jeg merket svimmelhet ved et par anledninger, og tok kontakt med lege, forteller Arve. Arve fikk vite at han hadde feil på aortaklaffen. Etter en operasjon på Ullevål er han nå tilbake til hverdagen. – Vi fikk god informasjon og veiledning på Ullevål sykehus. Vi hadde aldri hørt om INR før, men vi visste at det fantes et legemiddel som heter Marevan. Fysioterapeuten på Ullevål fylte ut søknadsskjemaet angående selvtesting av INR for oss, noe som var til stor hjelp, sier Arve. - Så fikk vi opplæring hos Roche Diagnostics, og nå føler vi oss trygge, med et apparat som gang på gang gir riktig resultat, legger Ingrid til.  

Ved hjelp av Coaguchek XS kan Arve selv måle sin INR, i forbindelse med bruk av Marevan. Han slipper dermed hyppige besøk hos fastlege, og sykeliggjøringen det kan føre med seg.
– Jeg tester meg ca. hver 4. til 6. uke, noe som gjør at jeg slipper å ringe fastlegen for time, samt at jeg slipper å bruke tid til transport, sier Arve. – For meg som nærmeste pårørende gir egenmålingen en stor trygghet. Er man usikker, kan man bare ta en test når man ønsker, forteller Ingrid. Studier har vist at de fleste som bruker CoaguChek måler INR ca. en gang i uken. – Jeg har bakgrunn som bioingeniør, men jeg tror nok at andre trenger mer veiledning, på hvor ofte man bør måle og hvordan man skal gjøre det. Det avhenger av hvor trygg man er i seg selv, sier Ingrid.

 

Fysisk og psykisk aktivitet er viktig

- Etter operasjonen pushet Ingrid meg ut, og vi gikk lange turer. Jeg synes mye av det som tilbys i dag er dørgende kjedelig, og det gir meg en ro å være ute og i aktivitet, forteller Arve. Arve beskriver seg som et «lavrisiko case», selv om han var 60 år da han ble operert. – Jeg var oppe og gikk kun to dager etter operasjonen, og fikk beskjed om at jeg ikke trengte opptrening. Ingrid synes det hadde vært fint om Arve kunne vært del av et opptreningsmiljø i ettertid, sammen med folk som har gått gjennom det samme. – Du kunne vært en motivator, mener hun. Både Arve og Ingrid er helt sikre på at det er gunstig å være i aktivitet. – Aktivitet er nok en «avhengighet» for oss, en positiv avhengighet i den forstand, sier Arve. –Vi bruker bevisst ordene «fysisk aktivitet» i stedet for ordet «trening». Mange er lei av alt maset om trening, godt hjulpet av aktører som er opptatt av å fortelle at naturlig fysisk aktivitet ikke holder mål, legger han til. Arve mener at det norske treningsmarkedet er helt spesielt, og at det har blitt et for stort fokus på dyrt utstyr. – Kun det beste er godt nok for mosjonister. Det er et veldig norsk fenomen. Du er ikke med i world-cupen!

- Vi lever etter en treningsfilosofi, og mener at man bør gå stegene forsiktig, sier Arve. Han kan fortelle at Ingrid for ikke lenge siden fikk en telefon fra tidligere trener Johan Kaggestad, som med iver kunne informere om at Ingrids sportstider ville gitt henne seier på fire langdistanseøvelser, i 2015. – Det går ikke på talent, men aktivitetsnivå, sier Arve, og legger til at det å være med i et miljø alltid har vært viktig for Ingrid. I dag jobber Ingrid mye med å trene jenter i 20-årene. – Hun arbeider med å fjerne blokkeringer, sier han. – Grunnen til Ingrids suksess er at hun er lært seg å jobbe med hodet. Det er like viktig å jobbe med hodet, som med kroppen, legger han til.

I påsken reiser Arve og Ingrid på cruise i Karibien, med hele familien, for å feire Ingrids 60-årsdag, og tar nok med seg CoaguChek i bagasjen. – Jeg føler meg ikke som en pasient, til tross for reservedelen jeg har fått, avslutter Arve.